Kiloprijs en waarde

De kiloprijs die je krijgt voor je oud ijzer, en de waarde van oud ijzer, is afhankelijk van vele factoren. We gaan deze factoren in dit stukje allemaal even toelichten.
Waarde oud ijzer

De waarde van oud ijzer is ten eerste afhankelijk van het soort ijzer dat het is. Koper is bijvoorbeeld veel meer waard dan zink. En een combinatie van zink en aluminium is weer minder waar dan aluminium, aangezien het uit elkaar moet worden gehaald. Ten tweede is het afhankelijk van de schaarste. Als er in de wereld meer koper nodig is, zal de vraag naar koper stijgen. Deze vraag ligt aan de economie. Als de vraag stijgt, dan stijgt de prijs ook. Dan wordt de waarde van oud ijzer meer.

Kiloprijs oud ijzer

De kiloprijs van oud ijzer ligt voor een deel aan de waarde. Maar ook andere zaken spelen een rol. De prijs is bijvoorbeeld afhankelijk van de kosten die de schroothandelaar heeft. Als hij ver moet rijden om jouw oude ijzer te kunnen ophalen, dan zal hij ook benzine moeten betalen, en zal hij er minder voor kunnen geven dan als hij 2 minuten moet rijden. De prijs is ook nog eens afhankelijk van de positie van de schroothandelaar. Als de schroothandelaar de enige is in de wijde omtrek, en hij zit om de hoek, dan kan hij besluiten om minder geld te geven voor jouw ijzer. Dan is de kiloprijs van het oude ijzer minder. Een meer specifieke kiloprijs van oud ijzer kun je hier vinden (klik).